Виж само едно мнение
  #61  
Стар 23-11-2010
Аватара на goshob
goshob goshob не е на линия
изгряващ форумец
 

Дата на присъединяване: Oct 2009
Местоположение: Извън България
Мнения: 47
Благодари: 1
Получил благодарност:
8 пъти в 3 поста
Сваляния: 17
Ъплоуди: 0
Lightbulb

Цитирай:
Първоначално написано от лтрифонов Вижте мненията
Аз продължавам по мултифийда, още съм на теоретичната част,
въртя си рейката в ръка и меря с линийка...
Здрасти,
Не ти препоръчвам да режеш държача. Аз лятото съсипах един и трябваше да си купувам целият комплект. Просто не става както трябва и при най-слаб вятър се чупи. Конструкцията е такава, че е по-добре да имаш малко странично изместване и да разчиташ на известни компромиси. При силни сателити те са пренебрежими и не си струва труда.
Има една хубава система на Inverto, за която може да прочетеш ето тук: http://www.inverto.tv/products/index.php?section=3. Моля да ме извинят модераторите, че побликувам чужди страници . При тази стойка всичко е точно, ама не съм я виждал да се продава в България, а в Европа е доста скъпа.
Що се отнася до сметките, то ние с Въйко разнищвахме преди време темата ето тук: http://www.dtv-bg.com/showthread.php?t=3231&page=6
Малко по-нагоре попита за онази зъбчатата джаджа, с която може да се променя ъгъла на конвертора. Ами според това, което пише тук и там, тази стойка претендира да е универсална и да може да се използва за различни антени с различно фокусно разстояние. Точно заради това са решили да направят ъгъла на държача да е с възможност за промяна. Бих ти препоръчал да го направиш същият, какъвто е този на оригиналният държач, който идва с антената. Така ще си спестиш доста неприятности.
Последно, ама не по важност е дъгата на рейката. С Въйко достигнахме до консенсус, че тя трябва да е огъната по дъга, която зависи от геометрията на антената. Сигурен съм, че тук ще попиташ какъв трябва да е радиусът на тази дъга. Ами и аз питах същото, ама никой не ми отговори. Ето защо използвах възможностите на въздесъщият "Чичко Google" и достигнах до следният високопарен извод: "Конверторите при един идеален мултифид трябва да са подредени по дъга, която е част от секущата равнина на параболоида допирателен към повърхнината на антената". Та да не плашим колегите с такива сложни понятия, ще ти кажа, че в първо приближение това си е дъга от окръжност с диаметър фокустното разстояние.
Като за край искам да ти кажа, че е добре да си сметнеш нещата за да знаеш ориентировъчно на къде си. Не забравяй, обаче, че всички тези сметки са съвсем ориентировъчни и зависят от много фактори, несъвършенства на конструкцията и др. подобни. Пресмяташ ги, сглобяваш всичко, мяташ се на покрива с телевизора под мишница и започваш да настройваш .
Хайде успехи и дано съм бил полезен.
__________________
"В двайсет годишният човек властва желанието, в трийсет годишния - разум, в четирийсет годишният - разсъдък." Franklin
Отговори с цитат
Следните потребители (4) благодарят на goshob за този полезен пост
Ooo_Pepi (23-11-2010), Джак (23-11-2010), лтрифонов (24-11-2010), Люкс (07-12-2014)